in ,

InsightfulInsightful EmpoweredEmpowered LoveLove

Άλλαξε ριζικά την ζωή σου: Δούλεψε για τον Μελλοντικό σου Εαυτό!

Τί θα σε βοηθήσει να μπεις σε μια τέτοια νοοτροπία;

Λένε πως σε εποχή εκλείψεων όπως αυτή που περάσαμε πρόσφατα, έρχονται στην επιφάνεια όλα όσα χρειάζεται να δεις– είναι σαν να ανακατεύεται η θάλασσα και μέσα από τα βάθη της αναδύονται κοσμικά μηνύματα.

Για εμένα, αυτό που εμφανίστηκε ήταν κάποιες παλιές φωτογραφίες που μου έστειλε μια φίλη με την οποία ζήσαμε παρέα τα ξέγνοιαστα χρόνια των 20s: στις φωτογραφίες είμαστε όπως περιγράφει και η Patty Smith για τα δικά της νεανικά της χρόνια, Just Kids.

Κοιτώντας τις, μπόρεσα να θυμηθώ πως ένιωθε εκείνος ο υπέροχος νεανικός εαυτός, τι όνειρα έκανε, αλλά και να διαχωρίσω την διαφορά του με τον σημερινό μου εαυτό. Ήταν τέλειο!

Με τα μάτια του νου μπορούσα να κοιτάξω προς τα πίσω όλη μου την διαδρομή ως εδώ.

Μετά όμως; Ποιο είναι το μετά;

Σύμφωνα με την θεωρία του οργανωσιακού ψυχολόγου Dr Benjamin Hardy, όπως την περιγράφει στο νέο του βιβλίο “10x is easier than 2x”, για όλους μας είναι πολύ πιο εύκολο να κοιτάμε πίσω, παρά εμπρός. Έτσι, όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι νέο, κάνουμε αλλαγές βασιζόμενοι στο παρελθόν.

Στο βιβλίο του ο Dr. Hardy ονομάζει αυτού του τύπου την νοοτροπία ‘2x’: οι αλλαγές που υιοθετούμε είναι αργές και επίπονες. Για παράδειγμα επιθυμούμε καλύτερη φυσική κατάσταση και επιλέγουμε μια δοκιμασμένη μέθοδο άσκησης στην οποία ριχνόμαστε με πάθος.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας άλλος πολύ πιο γρήγορος δρόμος (Pathway thinking): να οραματιστούμε το Μελλοντικό μας εαυτό και με αφετηρία αυτόν να επιλέξουμε καινοτόμες δράσεις. Αυτή η νοοτροπία που ο Dr. Hardy ονομάζει ‘10x’, διαφέρει στο ότι είναι ποιοτική.

Ποιο είναι το εμπόδιο;

Υπάρχουν μέσα σε όλους μας βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν σε αυτό τον οραματισμό: ένα είδος συστολής, μια λογική διαδικασία που ίσως λέει δεν μπορείς.

Ποιος είσαι εσύ που οραματίζεσαι να γίνεις συγγραφέας, διευθυντής, πως θα αποκτήσεις δικό σου σπίτι, νέους φίλους, μια άλλη ζωή;

Πως θα ξεπεράσεις τον σκόπελο; Αρκεί να αντιληφθείς πως το παρελθόν σε οδήγησε εδώ που είσαι σήμερα αλλά δεν του χρωστάς τίποτα. Ενώ μπροστά, υπάρχει ένας νέος Εσύ, που σε περιμένει να τον υλοποιήσεις, ανεξάρτητα από το που ζεις σήμερα, πόσο ετών είσαι, τί δουλειά κάνεις, ποια είναι η φυσική σου κατάσταση.

Μόνο σχεδιάζοντας με βάση το σημείο που θέλεις να φτάσεις, θα προβείς σε στοχευμένη δράση με ταχύτητα 10x.

Τί θα σε βοηθήσει να μπεις σε μια τέτοια νοοτροπία;

Κράτα ημερολόγιο! Ποιος ήμουν χτες; Ποια είναι τα θέλω μου σήμερα; Ποιος θέλω να είμαι σε πέντε χρόνια. Πως θα ζώ; Τί θα κάνω όλη μέρα; Αυτά είναι ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να αρχίσεις

Είναι αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι που κρατάνε λίγο χρόνο μέσα στην μέρα κατά τον οποίο δεν κάνουν τίποτα, πετυχαίνουν πολύ περισσότερα. Αφιέρωσε στον εαυτό σου λίγες στιγμές ηρεμίας.

To Coaching εν αντιθέσει με την ψυχοθεραπεία, δεν ασχολείται με το παρελθόν. Είναι μια υποστηρικτική διαδικασία, που σε βοηθά να θέσεις στόχους, και σε υποστηρίζει να τους φτάσεις δυναμικά. Ένας διαπιστευμένος Coach δεν είναι σύμβουλος αλλά συνοδοιπόρος ο οποίος κατέχει τεχνικές ενδυνάμωσής που θα σε βοηθήσουν να επιφέρεις τις 10x αλλαγές σου.

Στο σίριαλ Ted Lasso που σε ενθαρρύνω να δεις, ένας Αμερικάνος Coach που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο αναλαμβάνει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Αγγλία. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κρεμάσει έξω από το γραφείο του την επιγραφή Believe.

Οι αλλαγές που επιφέρει στην ζωή όλων αμύθητες. Κάνε το κι εσύ. Πίστεψε στον μελλοντικό σου εαυτό. Βάλε την επιγραφή Believe κάπου που θα την βλέπεις καθημερινά.

Μόνο το μέλλον μπορείς να αλλάξεις.

Ξεκίνα σήμερα!

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Βλέποντας τη μαμά ως γυναίκα και ως άνθρωπο