in ,

LoveLove

SPIRE for Happiness: Θέσε κι εσύ σε δοκιμή τη θεωρία του Dr. Sahar!

Που ζει η ευτυχία να της χτυπήσουμε την πόρτα;

Η αναζήτηση της ευτυχίας, είναι συνυφασμένη με το ταξίδι του κάθε ανθρώπου πάνω στην γη. Θα θυμάσαι ίσως τα λευκώματα της παιδικής μας ηλικίας. Μέσα υπήρχε πάντα εκείνη η σελίδα με τίτλο «Ευτυχία για μένα είναι…».

Σε μια αρχέγονη προσπάθεια να βρούμε μια πυξίδα για αυτό που μαντεύαμε ότι θα είναι ο υπέρτατος προορισμός, οι παιδικές μας ψυχές, ξεκινούσαν να την ορίσουν. Ουσιαστικά πλάθαμε το δικό μας προσωπικό κίνητρο. Γιατί η ευτυχία είναι το υπέρτατο κίνητρο.

Hashtag #Happiness

Αναλογίσου το για μια στιγμή. Όλοι οι στόχοι που έβαλες, οι προσπάθειες που έκανες, οι αποφάσεις που πήρες, είχαν απώτερο σκοπό να γίνεις ευτυχισμένος. Σήμερα που τα λευκώματα δεν υπάρχουν πια, αρκεί να ψάξεις το hashtag #happiness. Μόνο στο Instagram θα βρεις 182 εκατομμύρια posts. Είναι λογικό.

Δεν υπάρχει ανθρώπινη ιστορία που να μην περιγράφει το ταξίδι ενός ήρωα που κυνηγά με πάθος αυτό που πιστεύει πως θα του φέρει την χαρά. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όποιος πέτυχε τα όνειρα του, θα σου πει ότι η ευτυχία αμέσως απομακρύνθηκε. Πρόκειται για αντικατοπτρισμό μέσα στην έρημο λοιπόν;

Που ζει η ευτυχία να της χτυπήσουμε την πόρτα;

Και έστω την βρίσκεις και της χτυπάς. Τι θα την κάνει να ανοίξει και να σε βάλει μέσα; Ας δούμε τι έχει να πει για αυτό ο κορυφαίος ειδικός στο θέμα, ο Dr. Tal Ben- Sahar ο οποίος διδάσκει τα πιο δημοφιλή μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Harvard, (Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία της Ηγεσίας).

Ο ίδιος ορίζει την ευτυχία ως εξής: Ευτυχία είναι η ολοκλήρωση (Happiness is Wholeness). Και σύμφωνα με τις έρευνες του, ο καλύτερος τρόπος για να την φτάσεις είναι να πάψεις να την καλείς με το όνομα της. Ναι καλά διάβασες.

Έχει αποδειχτεί ότι η το κυνήγι της ευτυχίας, συνδέεται με την μείωση και όχι την αύξηση της. Και η παρομοίωση που φέρνει ο Dr. Tal είναι η εξής: σκέψου την ευτυχία σαν ήλιο. Όταν γυρνάς να τον κοιτάξεις ευθέως θα πονέσουν τα μάτια σου. Αν όμως κοιτάξεις το φως του ήλιου μέσα από ένα πρίσμα, τότε απολαμβάνεις ένα ουράνιο τόξο.

Για αυτό το ουράνιο τόξο πρέπει να βάλουμε πλώρη. Αλλά πως;

Σύμφωνα με τoν Dr. Tal η ευτυχία είναι σύνθετη και αποτελείται από τα παρακάτω πέντε συστατικά στα οποία οι μελετητές του Harvard αναφέρονται με το ακρωνύμιο SPIRE.

  • Πνευματικότητα (Spirituality)

Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε θρησκείες εδώ. Πνευματικότητα μέσα στην μέρα σου μπορεί να είναι ένας διαλογισμός, οι στιγμές που εστίασες στο παρόν, η αίσθηση πως έπραξες για έναν ανώτερο σκοπό. Ό,τι κάνεις που σε εξυψώνει, συμβάλλει στην ευτυχία σου.

  • Σώμα (Physical) 

Φρόντισε το σώμα σου και έχεις κάνει ένα βήμα. Κατανάλωσε θρεπτικές τροφές, ξεκουράσου όταν χρειάζεται, επέλεξε μια ήπια άσκηση, αγκάλιασε κάποιον. Ζεις σε ένα σώμα που χρειάζεται αγάπη. Κάθε μέρα κάνε κάτι γι’ αυτό και θα σε ανταμείψει.

  • Νους (Intellect)

Κάθε μέρα μάθε κάτι καινούριο, προσέγγισε το κάθε τι με περιέργεια, κάνε ερωτήσεις, χάρισε στο πνεύμα σου την χαρά να κινείται προς τα άστρα.

  • Σχέσεις (Relational)

Σύμφωνα με την ευρύτερη έρευνα για την ευτυχία που έχει γίνει ποτέ, οι σχέσεις μας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ευζωία. Απόλαυσε λοιπόν τις σχέσεις στοργής σου, τηλεφώνησε φίλους που έχεις καιρό να τους μιλήσεις, χαμογέλασε στους συναδέλφους σου. Έχουμε έρθει στην Γη για να συνδεθούμε.

  • Συναισθήματα (Emotional)

Καλωσόρισε όλα σου τα συναισθήματα, καλά και κακά. Δεν υπάρχει παρανομία στο συναίσθημα. Κράτα λοιπόν την καρδιά σου ανοιχτή, στην χαρά και την λύπη και δούλεψε γι’ αυτό κάθε μέρα.

Πρόσφατα ένας σωματικός πόνος με ανάγκασε να ματαιώσω όσα είχα σχεδιάσει για ένα εικοσιτετράωρο, κάποια από τα οποία θεωρούσα πως θα μου έφερναν μεγάλη χαρά. Εκείνο το βράδυ έθεσα την θεωρία του Dr Sahar σε δοκιμή.

Στο ημερολόγιο μου σημείωσα τα πέντε συστατικά τις ευτυχίας και τι είχα κάνει μέσα στην μέρα για το κάθε ένα από αυτά. Η θεώρηση μου για το πως είχα περάσει, άλλαξε ολοκληρωτικά. Στην πραγματικότητα μένοντας σπίτι, είχα προσφέρει στο σώμα μου ξεκούραση που την είχα ανάγκη, βρήκα ευκαιρία να μιλήσω με ένα παλιό φίλο, διάβασα, έκανα αρκετό διαλογισμό και επεξεργάστηκα τα συναισθήματα μου. Η ανάμνηση του πόνου έσβησε, και συνειδητοποίησα ότι είχα περάσει μια τέλεια μέρα.

Μήπως τελικά είναι πιο απλό από όσο πιστεύουμε να πετάξουμε πάνω από το ουράνιο τόξο, μαζί με τα χαρούμενα μικρά πουλιά που περιγράφει το ομώνυμο τραγούδι από τον Μάγο του Οζ;

Είμαστε εδώ για να δοκιμάσουμε.

Φιλιά,

Witchella

Written by Μελίνα Φραγκιά

Life & Mindfulness Coach, Artist, Witchella

«Μαγεία είναι να ζεις την κάθε μέρα με πρόθεση»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Αντέχεις την ευθύνη που φέρνουν οι επιθυμίες σου;

#LightsOn: Σαν γίνει η Ανάσταση θα φέρει Επανάσταση!