Αν σε ρωτήσω για τις σημαντικές σχέσεις της ζωής σου, πόσο χρόνο θα σου πάρει να αναφέρεις τη σχέση με τον εαυτό σου;
Υπάρχει άραγε;
Ζούμε στο επίκεντρο της toxic positivity κουλτούρας με βομβαρδισμό επιφανειακών συμβουλών και tips για μια “καλύτερη ζωή“.
Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση “αγάπα τον εαυτό σου” ή “φρόντισε τον εαυτό σου” χωρίς ωστόσο κανείς να σου εξηγεί σε βάθος τι σημαίνουν αυτά και πώς γίνονται;
Πόσες φορές αυτή η αυτοφροντίδα συγχέεται με spa treatments, αφρόλουτρα, shopping “therapy” και διάφορα παρόμοια επιφανειακά καταναλωτικά;
Πώς γίνεται να φροντίσεις κάτι το οποίο αποφεύγεις
Έχεις παρατηρήσει με ποιον τρόπο χαλαρώνεις; Ποιες είναι οι επιλογές διασκέδασης σου; Τι θεωρείς αυτοφροντίδα;
Μήπως, για παράδειγμα, το “netflix & chill“ σου χτυπάει κάποιο καμπανάκι; Αν όχι, είμαι εγώ εδώ για σένα, μη μου ανησυχείς.
Για να δούμε…Είχες μια δύσκολη μέρα. Άργησες για τη δουλειά, δεν πρόλαβες να φας πρωινό, ένας καφές στο πόδι, ο εργοδότης σου έκανε τη ζωή δύσκολη, απανωτά meetings, deadlines, να γυρίσεις σπίτι, να μαγειρέψεις, ποιος μαγειρεύει τώρα, ας παραγγείλεις– εξάλλου κουράστηκες πολύ, σου αξίζει… Ώρα να χαλαρώσεις και το netflix σου ακούγεται δελεαστική ιδέα. Γιατί όχι και ένα ποτηράκι κρασί; Μήπως μερικά βιντεάκια στο TikTok;
Κάπου μέσα σε όλα αυτά κάτι σου ξέφυγε. Βλέπεις εκεί στη γωνίτσα ένα κουβάρι από συναισθήματα, σκέψεις και αισθήσεις; Τα απέφυγες καταπληκτικά και τα έβαλες στην άκρη.
Όταν η απόσπαση της προσοχής γίνεται εθισμός
Με μια γρήγορη ματιά γύρω σου μπορείς εύκολα να δεις ανθρώπους ρουφηγμένους στα κινητά, social media γεμάτα με εικόνες από party, “διασκέδαση“, αλκοόλ.
Influencers να σου προτείνουν νέα φθινοπωρινά συνολάκια, με εκπτωτικό κωδικό φυσικά, για να είσαι πάντα στη μόδα. Shows που το μόνο που έχουν να προάγουν είναι βία, γυμνό και επιτηδευμένο “χιούμορ”.
Μόδες μιας εποχής που έχουν κάτι κοινό: είναι εθιστικές. Έχουν όμως και κάτι ακόμη. Είναι συνεχείς αποσπάσεις και μηχανισμοί που επιτυγχάνουν να αποφεύγουμε μονίμως τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε εθισμένοι στο αλκοόλ, τα social media, το shopping…είμαστε εθισμένοι να αποφεύγουμε την επαφή με τον εαυτό μας.
Ανάγκη για αληθινή επαφή
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να χαλαρώνεις βλέποντας μια ταινία ή να επιλέγεις την παρέα φίλων για μια βόλτα στην πόλη. Αρκεί να έχεις επιλέξει και την παρέα με τον εαυτό σου αρκετά.
Να καθίσεις εσύ με εσένα, να αφουγκραστείς τι σου άφησε η μέρα που πέρασε, πώς νιώθεις, τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου, πώς αντιδρά το σώμα σου σε όλα αυτά.
Φοβόμαστε τόσο να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας για να μη νιώσουμε όλα αυτά που θεωρούμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, να μη μας προξενήσουν δυσφορία ή πόνο. Μπερδεύουμε τη μοναξιά με τη μοναχικότητα.
Δεν συνειδητοποιούμε όμως πως έτσι δεν απαλλασσόμαστε από τη δυσκολία, αλλά χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια προξενεί ακόμη μεγαλύτερο πόνο από αυτόν που φοβόμαστε να νιώσουμε αν μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας.
Μοναξιά είναι η απουσία του άλλου, ενώ μοναχικότητα είναι η παρουσία του εαυτού και αυτή ακριβώς η παρουσία είναι ζωτικής σημασίας για μια ουσιαστικά καλύτερη ζωή.
Χωρίς ποιοτική επαφή και σχέση με τον εαυτό μας, δεν γίνεται να έχουμε ποιοτική επαφή και σχέση με κανέναν και τίποτα έξω από εμάς. Είναι αδύνατο να δημιουργήσεις μια σχέση οικειότητας με κάποιον που έχει την τάση να αγνοεί συνεχώς αυτά που νιώθει ή να τρέχει συνεχώς μακριά από τα αθεράπευτα μέρη του εαυτού του.
Να θυμάσαι λοιπόν: Όταν δημιουργείς απόσταση ανάμεσα σε εσένα και τον εαυτό σου, δημιουργείς απόσταση ανάμεσα σε σένα και τους άλλους.
GIPHY App Key not set. Please check settings